Ekonomi

Geleceğin Çalışma Ortamını Şekillendirecek 10 Yeni Nesil İş Hayatı Trendi

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte dünya pazarı ve iş dünyası dramatik değişimler yaşıyor. Bu dönüşüme zamanında ayak uydurmak, geleceğin iş hayatında sürdürülebilir büyümeyi yakalamak anlamına geliyor.

Peki bugünden yarını kesin olarak tahmin etmek mümkün olmasa da, yeni nesil ofis hayatında daha da trend olacak mevcut trend bize neyi gösteriyor?

Detaylar burada!

1. Ortak Çalışma

Ortak çalışma ya da diğer adıyla birlikte çalışma, artık iyice bilinen ve gelecekte daha da yaygınlaşması beklenen trendlerin başında geliyor. Oldukça esnek, açık ve çok çeşitli çalışma tarzlarını kapsayan ortak çalışma ofis ortamları, birden fazla kullanıcının farklı ihtiyaçlarını karşılamayı ve her türlü kurala uymayı amaçlamaktadır. Böylece herkesin kendini rahat hissettiği bir ortamda çalışmasını sağlar.

2. Gig ekonomisi

Gig ekonomisi, klasik 9-5 çalışma kültürüne aykırı olduğu bilinen esnek ve bağımsız bir iş modelidir. Günümüzde çoğunlukla ABD’de kullanılsa da yavaş yavaş diğer kıtalara da yayılan Gig ekonomisi iş modeli, çalışanlara ve patronlara ücretsiz çalışma saatleri sunuyor. Bu sayede herkesin en verimli hissettiği saatlerde çalışmasını sağlayarak iş sürecini hızlandırır. Aynı zamanda motivasyonu da arttırır.

3. Kapsayıcılık

Kapsayıcılık, iş hayatındaki kalıpları şeffaflaştıran, dil, din ve ırk farklılıklarını geride bırakarak birlikteliğe dayalı bir ortam sunan bir diğer trend. Daha eşit ve özgür bir ortamda çalışanların verimliliğinin artması fikrini savunan bu akım, farklı kültürlerin birbirini beslemesini sağlayarak ekip gücünü artırıyor. Böylece genel başarı ortalamasını artırır.

4. İş-yaşam dengesi

Çalışma ve orta yaşta istikrarın sağlanması, çağdaş toplumun dayattığı uzun çalışma saatlerine meydan okuyan bir başka trend. Buna göre; İş hayatında daha üretken ve başarılı olmanın en temel yolu bireysel ihtiyaçlara ve sağlıklı yaşam rutinlerine yeterli zaman ayırmaktır. Bunun için çalışma saatleri ve çalışma ortamı bireysel ihtiyaçlara göre esnekleştirilmeli, aynı zamanda şirket ve çalışan farkındalığının arttırılması gerekmektedir.

5. Hibrit çalışma modeli

Pandemi ile birlikte zorunluluk olarak hayatımıza giren hibrit çalışma modeli, daha sonra yeni nesil iş trendleri arasında yerini aldı. Çalışan motivasyonunu ve verimliliğini artırmayı amaçlayan bu modelde, evden ve ofisten çalışma saatleri çalışanlar tarafından belirlenmekte ve çoğunlukla uzaktan yürütülebilecek işler için kullanılmaktadır. Bu sayede işe gelmek zorunda kalmanın yol açtığı yol, yemek ve verim kaybı en aza indiriliyor.

6. Otonom hizmetler

Otomatik iş süreçleri, insan ve teknolojinin birleşimi yoluyla verimliliği artırmayı amaçlamaktadır. Örneğin; Zoom ve Google Meet gibi çevrimiçi toplantı uygulamaları, farklı alanlarda çalışmayı tercih eden personeli bir araya getirerek işlerin her şekilde devam etmesini sağlar. Benzer şekilde birçok işi otomatik hale getiren uygulama ve yazılımlar da ekstra yük miktarını azaltarak verimliliği artırıyor.

7. Eğitim programları

Çalışanlarının bilgi ve becerilerini artırmayı hedefleyen eğitim programları sunmak, alanında lider uzmanları bünyesinde bulundurmak isteyen ofislerin temel özelliklerinden biridir. Gelecekte yaygınlaşması beklenen bu programlar, yeni gelişen teknolojiler karşısında bilgili bir kadroya sahip olmamızı sağlamakta ve her zaman bilgi birikimini arttırmayı hedeflemektedir. Bu sayede marka bilinirliği oluşturmaktan kariyer planlamasına kadar birçok alanda patrona katkı sağlar.

8. Yapay zeka

Bazen korkuyla bakılan bir teknoloji olsa da dijitalleşmenin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan yapay zeka, birçok iş sürecini kolaylaştırarak çalışan ve patron verimliliğinin arttırılmasında etkili oluyor. Yetenek keşfinden, çalışanların performans ölçümlerine ve temel iş süreçlerinin otomatikleştirilmesine kadar sayısız alanda devreye giren yapay zeka, geleceğin ofislerinin sahip olması gereken en verimli trendler arasında yer alıyor. Gerçek kullanıldığında işler çok daha kolaylaşabilir.

9. Oyunlaştırma

Ekip uyumunu ve kişisel katılımı artırmayı amaçlayan oyunlaştırma, birçok yenilikçi ofisin sıklıkla kullandığı bir performans çözümüdür. Çalışan motivasyonunu ve memnuniyetini artırmanın yanı sıra gerilimi azaltarak yepyeni bir deneyim sunan ofis içi oyun kültürü, farklı departmanlar arasındaki uyumu güçlendirerek işlerin çok daha kolay ve hızlı tamamlanmasına yardımcı oluyor. Üstelik her zaman rekabeti teşvik ederek büyümeye hizmet ediyor.

10. Yan faydalar

Yeni nesil ofis trendleri arasında yan haklar en değerliler arasında yer alıyor; Sağlık, sigorta, indirim, tatil gibi birçok hak paketini kapsıyor. Yetenek savaşlarının arttığı günümüz dünyasında, alanında en iyilere sahip olabilmek için çalışanlara sadece yüksek maaş teklif etmek yeterli olmayabilir. Ek olarak; Rakiplere göre daha uygun, gelişmiş ve nitelikli haklar sunarak çalışan bağlılığını artırmak değerlidir. Bazen bu haklar çalışanların ailelerini de kapsayacak şekilde düzenlenebilmektedir.

catakhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu