İş

Norveç ile Türkiye’nin sağlık sistemlerini karşılaştırdık: Norveç ezdi ama Türkiye’nin önde olduğu birkaç konu var!

Norveç, vatandaşlarına kapsamlı ve geniş kapsamlı sağlık hizmetleri sunan bir sisteme sahiptir. Türkiye ise sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmayı hedefliyor. çeşitli reformlarlaSürekli kendini güncelliyor.

Norveç ve Türkiye’nin sağlık sistemlerini karşılaştırarak iki ülkenin sağlık politikalarından halk sağlığına yaklaşımlarına kadar bazı konuları ele aldık. Ayrıca elbette iki ülke arasında teknolojik farklılıklarAyrıca birde şu var.

Türkiye ve Norveç’in sağlık hizmetleri sistematik olarak birbirinden ayrılmıştır.

Norveç sağlık sistemi, açık orta dünyanın en güzellerinden biri Olarak kabul ediliyor. Dünyanın en gelişmiş ve kapsamlı sosyal güvenlik sistemlerinden birine sahip olan Norveç’te insanlar; yaşlılık, hastalık ve işsizlik dönemlerinde ekonomik yardımlardan ve diğer hizmetlerden yararlanırlar.

Yani ulusal sigorta kapsamında Norveç’te yaşayan herkes, uyruğu ne olursa olsun zorunlu sigorta kapsamındadır. Hamilelikten doğuma, ölümden yaşlı bakımına, Evli olmayan annelere yardımdan iş göremezliğe kadar.Sigorta hizmetine birçok durum dahildir.

Norveç’te kapsamlı/bütünsel/tekeşli hizmet tipine sahip hastanelerin birçoğu kamuya ait olup yönetimleri illere göre farklılık göstermektedir. Ülkede ayrı ayrı birkaç özel hastane gecerli. Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığına bağlı Milli Sigortalar İdaresi Başkanlığına bağlı sağlık hizmetleri vergiler ve doğrudan bireysel ödemeler Tarafından finanse edilmektedir. İşçi, işveren ve emeklilerin aldıkları ücretin yaklaşık yüzde 25’i sağlık sistemine aktarılıyor.

Türkiye’de sağlık sistemi; Vergi, sosyal ve özel sağlık sigortası modelleri dahil Karma bir sağlık sistemine sahiptir.Sağlık hizmetleri sadece kamu kurumları tarafından değil, yarı kamu, vakıflar, özel ve kar amacı güden kuruluşlar tarafından da verilmektedir.

Türkiye’de sağlık sistemi finansmanı vergiler, sosyal güvenlik primleri,Özel sigorta primleri ve cepten ödemeler kapsamındadır.

Hem Türkiye hem de Norveç Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı’nın üyesidir. Kuruluşa göre Türkiye, sağlık göstergeleri açısından kuruluştaki diğer ülkelere göre geride durumda. olumsuz durumdaolan ülkeler arasındadır.

Sağlık sisteminden yararlanmak için hangi ücretler ödeniyor?

Norveç’teki sağlık bölgeleri ve kamu hastaneleri

Norveç, Ulusal Sağlık Sigortası planına dahildir; bu, ülkede ikamet eden herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanması ancak tedavilerin yapılması anlamına gelir. Tamamen ücretsiz değil.Her kişinin sağlık bakımı için ne kadar ödemesi gerektiğine dair yıllık bir sınır vardır.

küçük bir miktar katkı payı ödenir ve yıllık harcama kotası bulunur. Norveç’in bunu yapmasının nedeni aslında gereksiz durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurmasıdır. sistemi bozmamak.

Norveç’te yatarak tedavi hizmetleri sosyal güvenlik kapsamındadır ancak ayakta tedavi hizmetleri için belli bir miktar ödenmektedir. kişisel ödemeyapılıyor.

Hepimizin bildiği gibi Türkiye’de farklı sigorta türleri bulunmaktadır. Sigorta primleri patron tarafından ödendiği halde çalışmayan çalışanlar isteğe bağlı sigorta ödeme yapabilir. Norveç sisteminde sadece ülkede bulunmak ve kimlik numarasına sahip olmak yeterliyken, Türkiye’de hizmet kapsamı da kapsanmaktadır. uygulamalar ve koşullarGirmenin bir kuralı var.

Sağlık güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahibi kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için. “yeşil Kart” Kaldırılması gerekiyor. Elbette bunun için bazı koşullar var. Kısaca sağlık hizmetlerinden yararlanmak için çeşitli prosedürler bulunmaktadır.

Her iki ülkede de özel sağlık sigortasına katılım neredeyse eşittir.

Norveç’te sigorta şirketleri ayakta tedavi hizmetlerine daha hızlı erişim sağlıyor. özel sağlık sigortası yapmak. Bu sigorta, seçmeli hizmetlerin yalnızca %5’ini kapsar ve akut bakımı kapsamaz.

Poliçelerin yaklaşık %90’ı patron tarafından ödeniyor. Ülkedeki toplam özel sağlık sigortası Nüfusun ortalama %9’ubunu yaptırıyor.

Türkiye genel sağlık sigortasının yanı sıra özel sağlık sigortasının da sıklıkla tercih edildiği bir ülkedir. Bizde bu var bireyler tarafından yapılan ödemelerYine sadece makul hizmetler verilmektedir.

Türkiye’deki oran Norveç’ten farklı değil. Ülkemizde 2023 yılında özel sağlık sigortası olan kişi sayısı 9 milyon civarında.Yani toplam nüfusun yaklaşık %10’u bu sigorta türünü tercih ediyor.

Sağlık hizmetleri nasıl çalışır?

İki ülkede de aile doktorları gecerli. Norveç’te doktor başına ortalama 2 bin kişi düşerken, bu sayı Doktor başına 3 bin civarında.

Norveç’te aile hekimliği belediyelere bağlıdır. Çünkü aile hekimliğinde sağlık sorununu çözme politikası var. Hastanelerin doluluk oranı yüzde 100’e yakın. Bazı tedaviler aile hekimleri tarafından yapılırken, ciddi bir hastalık varsa hastanelere yönlendiriliyor ve kişiler bunun için ayrı bir randevu almıyor. Kişilere randevu tarihi ve muayenehanesi gönderilir. Randevu tarihi vermek çoğu durumda 3-4 ay sürebilir.

Ayrıca Norveç’teki hastaneler bir mahalle büyüklüğündedir. Özellikle soğuk havalardan vatandaşların etkilenmemesi için binalar arasında tünel geçişleri bulunuyor.

Türkiye’de aile hekimleri çoğunlukla küçük hastalıkları tedavi ediyor ve doktorlar ilaç yazıyor. İnsanlar hastanelerde randevularını kendileri alıyorlar. Her iki ülkede de aynı olan tek şey Randevular çok geç.

Türkiye sağlık hizmetleri alanında Norveç’ten öne çıkıyor.

Norveç’ten Türkiye’ye tedavi için gelenlerin en çok tedavi gördükleri branş ise; harici.Çünkü Norveç’te diş tedavisi çok değerli.  Bunu takiben en çok başvuru alan şubeler şöyle: dahiliye ve çocuk sağlığı ve hastalıkları.Tedavi için tercih ettikleri şehirlerden biri de antalya geliyor. Sıklıkla tercih edilen diğer iller ise; Muğla, İstanbul ve İzmir.

Norveç hastanelerini diğer ülkelerdeki birçok hastaneden ayıran teknolojik özellikler bulunmaktadır. Ancak Türkiye ile karşılaştırıldığında sonradan dahil olduğu sistemler de var.

Bir süredir sosyal medyada ortaya çıkan yukarıdaki görsel büyük ilgi gördü. Norveç hastanesindeki teknolojiye dikkat çeken bu görüntü Robotları her alanda kullanın da dikkat çekiyor. Sağlık çalışanları temiz ve ütülü olarak giyecekleri üniformaları özel bir cihazdan alıp, işleri bittiğinde kirli sepeti olarak tekrar aynı makineye atıyorlar.

Türkiye ile tek ortak yön kapsüller için kullanılan tünel sistemidir. Hastanede dolaşan makineler teslimatları gerçekleştiriyor ve cihazlar asansöre bile binebilecek şekilde programlanıyor.

Türkiye’de tıbbi kayıtların hastaneler arasında paylaşılması daha yaygındır. Norveç pandemiden sonra buna geçiş yapıyor ve ülkenin en ünlü hastanelerinden biri Oslo Üniversitesi HastanesiHaziran 2023’te bunun daha da geliştirileceği açıklamasını yapıyor. Yani bu sistemden önce Norveç’teki bir hastanenin acil doktoru, gelen hastanın başka hastanelerde olup olmadığını kontrol ediyordu. Tıbbi kayıtlarına kolaylıkla ulaşamıyordu.

Oslo Üniversite Hastanesi demişken kurumun teknolojiyi kullandığı bir alan daha var. Ve bunlar dronlar. Kan örnekleri alınmasıve analiz sürecini hızlandırmak için hastane drone nasıl kullanılır tercih ediyor. Ancak bu uygulama henüz yaygınlaşmıyor.

Stanford Medicine, hastanede yapay zekayı sıklıkla kullanıyor. Gözden dermatolojiye kadar farklı alanlarda yapay zeka kullanılıyor ve teşhise yönelik yorumlayan programlar sayesinde süreçler hızlandırılıyor.

Stanford Medicine hastanesinin eczanesinde hapları toplayan ve paketleyen robot

Stanford Medicine’de de robotların kullanıldığı sistemler devreye alınıyor. Görseldeki cihaz eczane ünitesindeki ilaçları topluyor ve arka tarafta paketliyor. Bu ilaçları hastane içinde farklı bir sistem dağıtıyor.

Her ne kadar Norveç sistemsel farklılıklar açısından birçok ülkeden daha iyi bir konumda olsa da Türkiye’nin de bu konuda gelişme gösterdiğini görüyoruz. Doktor göçlerimizBöyle olmasaydı kim bilir, belki de her şey daha farklı olurdu…

Kaynaklar: Dünya Bankası, Commonwealth Fund, ResearchGate, Oslo Üniversitesi Hastanesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Dergipark, Yükseköğretim Kurulu

habergole.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu